Oszczędności w piekarni z piecem ceramiczno-rurowym Mech-Masz Szczeciński
Przelicz ile Twoja piekarnia może zaoszczędzić na wymianie pieca!
*podane wartości obliczone są na podstawie konkretnego przypadku opisanego w CASE STUDY
Rachunki za gaz niższe nawet 70%
Wymień piec na energooszczędny piec ceramiczno-rurowy Mech-Masz Szczeciński
Piekarnie boją się jutra? Co dalej?
Skutecznym rozwiązaniem problemu kosztów energii jest optymalizacja produkcji.
Każda piekarnia w Polsce staje naprzeciw problemom opłacalności, ekstremalnie wysokie ceny energii oraz rosnące ceny cukru, mąki, drożdży, a także koszty pracy mogą znacząco zmniejszyć przychód każdej piekarni.
Skutecznym rozwiązaniem problemu kosztów energii jest optymalizacja produkcji, mamy tutaj na myśli wymianę starego pieca rurowego na piec ceramiczno-rurowy nowej generacji. Piec o doskonałej wydajności cieplnej gwarantowanej przez system rur parowych. Piec caramiczno-rurowy PPCR charakteryzuje niskie zużycie paliwa i duża stabilność cieplna bez spadków temperatury dla utrzymania ciągłości wypieków.
Oszczędności po wymianie pieca rurowego
Cele działań
Wymiana pieca starego typu RRK na nowej generacji piec ceramiczno-rurowy PPCR Mech-Masz Szczeciński daje niesamowitą szansę na redukcję zużycia energii w każdej piekarni, co daje oszczędności w wydatkach na paliwa sięgające niekiedy nawet 70% miesięcznie.
- zmniejszenie kosztów zużycia paliwa w produkcji,
- usprawnienie procesów produkcyjnych,
- ustabilizowanie płynności fiansowej piekarni.
Rezultaty osiągnięte w trakcie 6 miesięcy działań:
- Oszczędności sięgające 70%
- Leasing opłacony w 100%
- W kieszeni zostaje 28% – na dalsze inwestycje
- Znaczne obniżenie zużycia paliwa
Ile możesz zaoszczędzić na wymianie pieca piekarskiego?
W zależności od modelu pieca, wielkości produkcji, skala oszczędności będzie różna. Nasi specjaliści posiadają odpowiednie narzędzia, które pozwolą określić przybliżone wartości redukcji kosztów. Do wyliczenia zużycia energii przez piec ceramiczno-rurowy potrzebujemy jedynie kilka podstawowych danych takich jak: przybliżona miesięczna ilość wypieków, zużycie np. gazu na miesiąc, powierzchnia wypiekowa obecnego pieca.
Jak wygląda proces wdrażania oszczędności w Twojej piekarni?
- koncepcja wprowadzenia zmian
- analiza dotychczasowych mocy produkcyjnych
- dokładne wyliczenie zapotrzebowania i dobranie odpowiednich parametrów nowego pieca
- zaplanowanie wdrożenia projektu nowego pieca PPCR
- planowanie optymalizacji produkcji
Punktem wyjścia naszej współpracy jest stworzenie listy zawierającej główne cele optymalizacji produkcji u klienta. Skupiamy się głównie na zmniejszeniu zużycia paliwa, usprawnieniu procesu produkcji i polepszeniu jakości końcowego produktu.
Kluczowym elementem strategii jest optymalizacja kosztów produkcji poprzez wymianę pieca RRK na piec ceramiczno-rurowy PPCR. Ze względu na dużą akumulację ciepła, oraz zastosowanie nowych technologii, piec PPCR gwarantuje znaczące oszczędności, biorąc pod uwagę zarówno spalanie, oraz akumulację, jak i sposób rozprowadzenia ciepła.
Jak osiągnęliśmy efekty?
Wieloletnie prace nad ulepszeniem konstrukcji pieca ceramiczno-rurowego PPCR
PPCR został zaprojektowany tak, aby zapewnić najlepszy stosunek poszczególnych wielkości: wydajność, moc i koszt. Główną cechą wyróżniająca PPCR jest system grzewczy, na który składa się gęsta sieć rur o zamkniętym obwodzie, w których krąży gorąca para wodna. Te pierścieniowe rury oplatają komory wypiekowe, emitując ciepło do ich wnętrza. Podłoga i sufit każdej komory stykają się bezpośrednio z pasmem rur i odbierają ciepło. Piec gwarantuje stałą, optymalną dystrybucję ciepła i niezwykłą stabilność podczas wypieku. System rurkowy zapewnia jednorodny wypiek w całej komorze pieca, co pomaga zachować aromat produktu i przedłuża jego świeżość.
Specjalny system wymiany ciepła i skuteczna izolacja zapewniają piecowi charakterystyczną równomierną dystrybucję ciepła i niskie koszty eksploatacji.